- oktober 20, 2023

Elegantie Behouden: het Merode Business Club-paviljoen

De Merode Business Club, gelegen in de prestigieuze omgeving van het Poelaertplein voor het Justitiepaleis, heeft een rijke geschiedenis als hub voor zaken en netwerken. Voorheen bekend als de Cercle de Lorraine, onderging het een transformatie onder leiding van Bruno Pani en zijn bedrijf, Profirst, een evenementenbureau dat bekend staat om zijn innovatie en uitmuntendheid.

De uitdaging was om een veelzijdige structuur te creëren in het historische herenhuis van de club om plenaire vergaderingen en grotere evenementen mogelijk te maken. De bestaande kleinere kamers waren onvoldoende, waardoor de bouw van een elegant paviljoen op de binnenplaats van het herenhuis noodzakelijk was. Dit paviljoen van 20 x 18 meter is ontworpen om naadloos samen te gaan met de sfeer van de club en tegelijkertijd de beschikbare ruimte te maximaliseren. Een belangrijke overweging was het ontbreken van steunpilaren aan de binnenkant, een aanpassing van de vorige opstelling die onhandig was gebleken voor plenaire evenementen.

Toepassingsgebied van de werkzaamheden

Spantech nam de taak op zich om het paviljoen te ontwerpen en te bouwen, in nauwe samenwerking met de Merode Business Club om ervoor te zorgen dat het aan hun veeleisende normen voldeed. Hiervoor moest een structuur worden ontworpen die vrij uitzicht en een luchtige, open sfeer bood en tegelijkertijd een aanvulling vormde op de historische omgeving.

Unieke kenmerken

Het Merode Business Club-paviljoen getuigt zowel van architecturale innovatie als van de inzet om het erfgoed van deze iconische locatie te behouden. Het ontwerp combineert op elegante wijze moderne functionaliteit met de klassieke charme van een oranjerie of serre en zorgt ervoor dat het naadloos integreert met het bestaande herenhuis. Met zijn ruime interieur en het ontbreken van steunpilaren aan de binnenkant, biedt het de ideale setting voor plenaire vergaderingen en grotere evenementen.

Uitdagingen

Het overwinnen van de uitdaging om een binnenruimte te creëren zonder steunpilaren was een complexe technische prestatie. Het paviljoen moest de beschikbare binnenruimte maximaliseren met behoud van structurele integriteit. Bovendien was het noodzakelijk dat het ontwerp overeenkwam met het historische karakter van het herenhuis van de club. Spantech stelde niet teleur en leverde een paviljoen dat niet alleen aan deze uitdagingen voldeed, maar ook de verwachtingen overtrof, waardoor de Merode Business Club een veelzijdige en elegante evenementenruimte kreeg die perfect aansluit bij hun gewaardeerde vestiging.